Situatieve arbeidsongeschiktheid
Helaas komt het nog steeds regelmatig voor dat werknemers zich ziek melden vanwege een conflict op de werkvloer. In zo’n geval wordt gesproken van ‘situatieve’ (of ‘situationele’) arbeidsongeschiktheid. Bedrijfsartsen gebruiken bij situatieve arbeidsongeschiktheid vaak de formulering dat de werknemer arbeidsongeschikt is ‘op niet-medische gronden’.
Als sprake is van situatieve arbeidsongeschiktheid volgen bedrijfsartsen vaak de STECR-richtlijn. De werkwijzer speelt een belangrijke rol bij het omgaan met arbeidsconflicten en biedt handvatten hoe je hier als werkgever het beste mee kunt omgaan. De richtlijn is tegen betaling te verkrijgen via www.stecr.nl.
De Nederlandse Vereniging van Bedrijfsartsen (NVBA) heeft in dit verband een Richtlijn en Achtergronddocument Conflicten in de werksituatie opgesteld.
Om arbeidsconflicten te voorkomen is het raadzaam om in de RI&E aandacht te besteden aan het risico op conflicten en een vertrouwenspersoon in te stellen waar werknemers terecht kunnen. Is al sprake van een arbeidsconflict, dan kun je ervoor kiezen om een mediator of bedrijfsmaatschappelijk werker in te schakelen, liefst voor de ziekmelding.
Als de bedrijfsarts de werknemer bij een conflict arbeidsongeschikt acht op medische gronden, dan moet het loon worden doorbetaald. Blijkt uit elkaar gaan de enige mogelijkheid, dan kun je een vaststellingsovereenkomst opstellen of de rechter vragen de arbeidsovereenkomst te ontbinden.